Varkensfilet op een bedje van pompoenpuree met geglaceerde wortel en gebakken groene asperge maken
Recepten

Varkensfilet op een bedje van pompoenpuree

Varkensfilet op een bedje van pompoenpuree met geglaceerde wortel en gebakken groene aspergeis zo’n gerecht dat je op tafel zet als je nét wat meer aandacht wil geven aan je maaltijd. Niet ingewikkeld, maar wel doordacht. Je combineert het zachte en romige van de pompoen met de volle smaak van sappige varkensfilet, en daar zet je dan de zoetigheid van geglaceerde wortels en de licht bittere knapperigheid van groene asperges tegenover. Een bord vol kleur, geur en smaak.

Het geheim zit in de balans tussen de onderdelen. De pompoenpuree vormt de basis en wordt op smaak gebracht met een beetje nootmuskaat en een vleugje boter. Daarbovenop leg je de gebakken varkensfilet, die je kort dichtschroeit en daarna rustig laat nagaren. De wortels glaceer je met een beetje honing en boter zodat ze zacht worden maar toch hun vorm houden. De asperges bak je snel op hoog vuur, zodat ze een bite houden.

Voor dit gerecht hoef je geen chef te zijn, de foto is afgelopen weekend genomen, toen ik dit gerechtje kookte tijdens een gastoptreden in Innsbruck, en je ziet, ik kan het ook. Als je maar de tijd neemt om elke component goed aan te pakken. Het is het soort bord waarvan je denkt: dit had ik eerder moeten proberen. Alles klopt, het vult goed, en het nodigt uit om samen van te genieten.

Varkensfilet op een bedje van pompoenpuree met geglaceerde wortel en gebakken groene asperge maken

Dit recept bestaat uit vier onderdelen: de puree, het vlees, de wortels en de asperges. Begin op tijd, zodat je rustig kunt werken en alles tegelijkertijd klaar hebt.

Ingrediënten en benodigdheden

Dit gerecht is geschikt voor 4 personen.

Voor de pompoenpuree

  • 800 gram pompoen (geschild en in blokjes)
  • 1 teentje knoflook
  • 50 milliliter room
  • 30 gram roomboter
  • Snufje nootmuskaat
  • Zout en peper

Voor de varkensfilet

  • 4 stukken varkensfilet van ongeveer 150 gram
  • 2 eetlepels olie
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 klontje boter
  • Zout en peper

Voor de geglaceerde wortels

  • 400 gram wortels (in schuine plakken)
  • 1 eetlepel honing
  • 20 gram boter
  • Snufje zout

Voor de groene asperges

  • 300 gram groene asperges (onderkantje verwijderd)
  • 1 eetlepel olie
  • Zout

Benodigdheden

  • Koekenpan
  • Kookpan
  • Staafmixer
  • Deksels voor het nagaren
  • Ovenschaaltje of warme borden

Bereidingswijze

Breng de pompoenblokjes met een snufje zout en het knoflookteentje aan de kook in ruim water. Kook ze in ongeveer vijftien minuten gaar. Giet af, verwijder het knoflookteentje en voeg boter, room, nootmuskaat en een beetje peper toe. Pureer alles glad met een staafmixer. Houd warm op een laag vuurtje of in een afgedekte schaal.
Dep de varkensfilets droog en bestrooi ze met zout en peper. Verhit olie in een pan en schroei het vlees op hoog vuur aan beide zijden dicht. Voeg de rozemarijn en boter toe, zet het vuur lager en laat ze in vijf tot acht minuten gaar worden. Lepel de boter tijdens het bakken regelmatig over het vlees. Laat daarna even rusten onder aluminiumfolie.
Verhit de boter met de honing in een pan. Voeg de plakjes wortel toe en roer goed door. Voeg een scheutje water toe, dek af en laat in tien minuten zachtjes gaar worden. Haal het deksel van de pan en laat het vocht verdampen tot een glanzend laagje om de wortels zit.
Verhit olie in een koekenpan en bak de asperges in vijf tot zes minuten rondom bruin. Voeg een beetje zout toe. De asperges moeten gaar zijn maar nog een stevige beet hebben.
Lepel een flinke schep pompoenpuree in het midden van elk bord. Leg daar een stuk varkensfilet bovenop. Verdeel de geglaceerde wortels en de gebakken asperges er speels omheen. Serveer meteen.

Houdbaarheid van dit gerecht?

In de koelkast

Dit gerecht kun je volledig bereiden en maximaal 2 dagen in een goed afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Laat eerst volledig afkoelen.

In de vriezer

De puree en de geglaceerde wortels kun je invriezen. Varkensfilet ook, mits goed verpakt. Asperges worden slap na het ontdooien, dus die kun je beter vers bereiden. Houdbaarheid in de vriezer is 2 maanden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *