Pastasalade farfalle met stukken gegrilde worstjes, verse cherry tomaten en basilicum is zo’n gerecht dat niet te ingewikkeld is, maar wel veel smaak biedt. Het is ideaal voor warme dagen, wanneer je geen zin hebt in zware kost, maar toch iets voedzaams wilt eten. De combinatie van kruidige gegrilde worstjes, sappige tomaatjes en de frisse geur van basilicum doet denken aan een zomerse middag op een Italiaans balkon.
Deze salade is zowel lauw als koud lekker. Je kunt hem op voorhand maken, meenemen naar een picknick of gewoon bewaren in de koelkast voor later. Farfalle, de strikjespasta, houdt de dressing goed vast tussen de vouwen en zorgt voor een speels mondgevoel. De gegrilde worstjes geven een hartige toets en maken het geheel net iets voller. Een paar eenvoudige ingrediënten en je hebt in een handomdraai een salade die je gerust een tweede keer wilt maken.
Pastasalade farfalle met stukken gegrilde worstjes, verse cherry tomaten en basilicum?
Een goede pastasalade begint met de juiste garing van de pasta. Farfalle moet stevig blijven, anders valt het uit elkaar in de salade. Terwijl de pasta afkoelt, kun je de worstjes grillen tot ze een knapperig randje krijgen. Dat mag op de barbecue, maar ook gewoon in de grillpan of oven. Daarna snijd je ze in stukken en meng je ze met de gehalveerde cherry tomaten en verse basilicumblaadjes. Een simpele dressing van olijfolie, citroensap en een beetje mosterd maakt het geheel af. Je laat het even intrekken in de koelkast en klaar is je zomerse maaltijd.
Ingrediënten
- 300 gram Farfalle (strikjespasta)
- 4 Frankfurterworstjes of andere dunne grillworstjes
- 250 gram verse cherry tomaten
- 1 flinke hand verse basilicumblaadjes
- 4 eetlepels extra vergine olijfolie
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels vers geperst citroensap
- 1 teentje knoflook (fijngehakt of geperst)
- Zout en zwarte peper naar smaak
Benodigdheden
- Grote kookpan
- Vergiet
- Grillpan of barbecue
- Snijplank en mes
- Grote mengkom
- Kleine kom voor de dressing
- Lepel of garde om te mengen
Bereiding
1. Pasta koken
Breng een grote pan met ruim water en een beetje zout aan de kook. Kook de Farfalle volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar houd hem liever iets aan de stevige kant (al dente). Giet de pasta af en spoel kort onder koud water om het garingsproces te stoppen. Laat daarna goed uitlekken.
2. Worstjes grillen
Verwarm intussen de grillpan of steek de barbecue aan. Leg de worstjes erop en grill ze rondom tot ze goed warm zijn en een licht krokant velletje hebben. Dat duurt ongeveer acht tot tien minuten. Laat ze even rusten en snijd ze dan in hapklare stukken.
3. Tomaten en basilicum voorbereiden
Was de cherry tomaten en snijd ze doormidden. Scheur de basilicumblaadjes grof of laat ze heel, afhankelijk van je voorkeur.
4. Dressing maken
Meng in een klein kommetje de olijfolie, citroensap, mosterd, geperste knoflook, een snuf zout en versgemalen zwarte peper. Klop dit met een lepel of garde tot een egale dressing ontstaat.
5. Alles mengen
Doe de pasta in een ruime kom. Voeg de stukjes worst toe, de gehalveerde tomaten en de basilicum. Giet de dressing erover en meng alles voorzichtig maar goed door elkaar. Laat de salade minstens twintig minuten rusten in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Je kunt hem ook langer laten staan.